top of page
carretillada.jpg

Colla gran

És l’any 1994 quan la colla comença a organitzar-se creant-se una junta gestora escollida en assemblea. En aquells primers dies el local de la colla estava situat en un pis d’un membre de la colla, al carrer Victòria. És en aquest pis on es comença a dissenyar i a fabricar el vestuari i les eines necessàries per dur a terme les actuacions. Els primers membres comencen amb molta energia i  recuperen part del material cedit per la Confraria d’Animació la Matraca.

La novetat de la colla i el foc provoca els anys següents que la colla vagi augmentant de membres. Recolzada per l'adjectiu de ser la colla de diables de la ciutat de l’Aquelarre, no triguen a sortir bones actuacions. L’any següent ja s’organitza per primer cop la festa de la colla i es participa en importants correfocs com la Raval Infernal de Terrassa i, per primer cop, en alguns correfocs de l’Aquelarre.

La colla es pot dir que va evolucionat amb la gran festa de la ciutat. En el segon any de participació a la festa, el 1996, la colla ja realitza la mítica Baixada, un dels correfocs més recordats i vibrants dels correfocs realitzats per la colla.

I com ja hem comentat, l’Aquelarre va evolucionant i l’any següent, el 1997, és quan s’estructura la festa en tres actes on la colla hi té un paper molt destacat, realitzant la Baixada, el Ball de la Polla, el Ball de Diables (tots dos recuperats de l’època de la Matraca) i el Foqueral (el correfoc de final de Festa).

Malauradament, durant aquest any, el Consell de la Joventut, entitat d’on va sorgir la colla, desapareix.

 

Anem cap el canvi de mil·lenni amb dos actuacions importants, el 1998, es realitza el correfoc més vist de la colla en motiu de la retransmissió per part de TV3 de les campanades de Cap d'Any des de Cervera i l'any següent, el 1999, la colla gran participa al correfoc de Santa Tecla a Tarragona.

 

El 2000 arriba amb dos fets importants, es torna a canviar de local per anar al que estem actualment al carrer Major, testimoni de tants Aquelarres, i es decideix construir un drac que va ser batejat durant la festa de la colla el 16 de juny de 2001 amb el nom de Lo Carranco Bilandó, apadrinat per Argent Deu, Joan Castellà i el Drac centenari de Vilafranca del Penedès.

 

La colla va augmentant de membres i de número de correfocs fins que el 2003 es realitzen les primeres grans sortides fora de Catalunya, una a Artziniega (País Basc), i una altra a Els Poblets (País Valencià).

Però aquell any serà recordat per un dels grans èxits se la colla. És el 12 de juliol de 2003 quan neix la Colla Infantil dels Diables de Cervera, Carranquers.

Durant la setmana anterior a l'Aquelarre se celebraven tot una colla de tallers per al nens, entre els quals hi havia el de diables. En Aquest taller, els nens que s'hi apuntaven se'ls hi ensenyava el que és ser un diable cerverí, com es vesteix i com es fa un correfoc... i s'acabava el dia de l'Aquelarre fent un correfoc a la cercavila de la tarda amb tot el que havien après durant aquella setmana. Després de cinc Aquelarrets, és amb la iniciativa d’una colla de diables que es crea la colla infantil.

 

Amb la ressaca de crear la Infantil, l’any següent el 2004, la colla realitza el primer correfoc internacional a Graz (Àustria) en motiu de l'aplec internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics. És també l’any del 10è aniversari; on durant  la seva celebració, a la festa de la colla s’interpreta el primer Ball Parlat de la colla.

 

El 10è aniversari va donar per molt, celebrant entre d'altres la VII mostra representativa del Bestiari Representatiu del Bestiari Festiu de Catalunya i també es realitza per primera vegada el primer correfoc fet íntegrament per diables femenines de la colla en motiu del Dijous Gras de l’Aquelarre.

Els següents anys apunten alt, més correfocs es sumen a la llista no només a la colla gran sinó també a la infantil, que ja camina consolidada en el món del foc.

bottom of page